Reklama

Zielone orzechy włoskie poprawiają trawienie

Niedojrzałe orzechy włoskie są cenione w medycynie ludowej jako lekarstwo na problemy z trawieniem i zatrucia pokarmowe (szczególnie na biegunkę).

Zawdzięczają to substancjom gorzkim i garbnikom działającym ściągająco na śluzówkę żołądka i przewodu pokarmowego. Zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwkrwotoczne. Znajdziemy w nich również cenny jod, witaminy C, E, PP oraz z grupy B. Spożywane w niewielkich ilościach poprawiają pracę tarczycy, koncentrację i pamięć. 

Na przetwory nadają się te zebrane do połowy lipca. Muszą być soczyste i miękkie. Zielone orzechy w miodzie: 10 orzechów zalej wrzątkiem i po kilku minutach usuń z nich cienką skórkę. Włóż do słoiczka po dżemie, zalej miodem. Dobrze zakręcone pasteryzuj przez około 20 minut. Mogą być wykwintnym dodatkiem do sałatek i ciast.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły! 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy