Ziemniak też leczy

Wzmacniają zdrowie, leczą rany i choroby, poprawiają urodę

Zachwyceni barwnymi i głośnymi reklamami, wydajemy setki złotych na zagraniczne i polskie preparaty, odżywki, witaminy i leki, nie zdając sobie sprawy, że często do ich wytworzenia użyto składników uzyskanych z bardzo popularnych i często lekceważonych przez nas, owoców i warzyw.

Reklama

Znamy zdrowotne właściwości cebuli, czosnku, czy chrzanu, ale okazuje się, że nawet tak "zwykłe" warzywa jak fasola, ziemniak, czy por, mają właściwości lecznicze, stosowane niegdyś w medycynie ludowej. Zacznijmy od owoców, które rosną w naszych ogródkach.

Agrest - zwany dawniej północną winoroślą. Dojrzałe owoce zawierają od 6 do 12 proc. cukrów (fruktozy, glukozy i sacharozy), 0,4 - 1,7 proc. kwasów organicznych, pektyny, witaminy C, B1, P, prowitaminy A, sole żelaza, miedzi i fosforu. Owoce mają działanie dietetyczne, zalecane są dzieciom i osobom starszym w razie zaburzeń przemiany materii i otyłości. Działają odświeżająco, żółciopędnie i moczopędnie. Stosowane są także przy przewlekłych zaparciach, niedokrwistosci, częstych krwotokach i chorobach skórnych. W lecznictwie ludowym napary z agrestu stosowano przy schorzeniach przewodu pokarmowego, jako środek przeciwbólowy i przeczyszczający.

Grusza - owoce odmian europejskich zawierają cukry, kwasy, garbniki, celulozę, witaminy A,B1, C. W ludowym lecznictwie odwar z suszonych gruszek zalecany jest przy gorączce, kaszlu i biegunce. Sok działa moczopędnie i leczy z kamicy moczowej.

Malina - owoce zawierają cukry, pektyniany, pektyny, witaminy C, A, B2, PP oraz sole nieorganiczne żelaza, potasu i miedzi. W medycynie stosuje się napary z malin przy zaziębieniach. Owoce suszone oraz syrop ze świeżych owoców są bardzo starym środkiem napotnym. W lecznictwie ludowym zaleca się owoce dla poprawienia trawienia, przy niedokrwistości i bólach żołądka. Odwarem z owoców z miodem leczono odrę. W tybetańskim lecznictwie ludowym napar z liści stanowi środek stosowany przy neurastenii, neurozach, ostrych i przewlekłych infekcjach.

Porzeczka - owoce czarnej porzeczki zawierają cukry, kwasy organiczne, witaminy C, P, A i z grupy B, potas, żelazo, pektyny i garbniki. Zawartością witaminy C porzeczka czarna przewyższa prawie wszystkie europejskie rośliny sadownicze. Świeże i suszone jagody są dobrym środkiem przeciwbiegunkowym, moczopędnym i napotnym. Jagody zaleca się także przy krwawieniu dziąseł, wrzodzie żołądka i dwunastnicy. Stwierdzono, że napary z liści pobudzają czynności kory nadnercza. We wschodnim Zabajkale stosuje się liście porzeczki czarnej w skazie limfatycznej, a kąpiele z odwaru z liści przy różnych wysypkach i chorobach skórnych.

Dowiedz się więcej na temat: kwas | kapusta | fasola | jagody | zdrowie | żelazo | białka | kwasy | choroby | ziemniak | owoców | nasiona | cukry | owoce | sok | środek | witaminy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje