Reklama

Zmiany na języku - którymi się martwić?

Mogą nie tylko utrudniać jedzenie, ale także zwiastować poważne choroby.

Jak odróżnić jedne od drugich? Oto krótki przewodnik po zmianach na języku.

Małe, bolesne, białe lub czerwone

Mogą występować pojedynczo lub w grupkach. Popularnie zwie się je "pypciami". Ich pojawienie się jest objawem zapalenia brodawek językowych. Nie wiadomo dokładnie, jaka jest tego przyczyna, ale to zjawisko częste, na szczęście niegroźne.

Nasza rada: Nie martw się, po kilku dniach zmiany znikną same. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, unikaj jedzenia dań gorących i ostro przyprawionych. Możesz płukać usta wodą z solą (łyżeczka soli na szklankę wody) lub roztworem sody oczyszczonej (łyżka na szklankę). Znieczulająco na tę przypadłość podziała... zjedzenie lodów; jeśli walczysz z kilogramami, możesz ssać kostkę lodu. Zrezygnuj też z alkoholu i papierosów, mogą się przyczyniać do rozwoju zapalenia brodawek językowych.

Reklama

Obrzęk języka

Jest kilka sytuacji, w których może się rozwinąć. Język szybko puchnie po zjedzeniu lub polizaniu czegoś, co cię uczula. Obrzęk może też być objawem anemii. Lżejszym i wolno narastającym puchnięciem objawia się nadczynność tarczycy, białaczka, anemia, angina.

Nasza rada: Obrzęk możesz zmniejszyć zimnem, np. ssaniem kostki lodu. Ale to działanie doraźne, na dłuższą metę nie obejdzie się bez konsultacji lekarskiej i badania krwi. Przy reakcji alergicznej język czasem puchnie tak szybko, że może powodować problemy z oddychaniem. W takiej sytuacji szukaj pomocy medycznej bezzwłocznie! 

Pieczenie

Zazwyczaj oznacza podrażnienie. Jest wiele czynników, które mogą je wywołać: dym papierosowy, gorące jedzenie, potrawy bardzo pikantne, bardzo twarde, o ostrych krawędziach (np. nachos) lub bardzo słone czy kwaśne (po zjedzeniu pół kilo wiśni język ma prawo się "oparzyć"). Czasem uczucie pieczenia dokucza kobietom po menopauzie - jest związane ze spadkiem hormonów.

Nasza rada: W przypadku podrażnienia problem powinien ustąpić sam po maksymalnie trzech dniach, po menopauzie może trwać dłużej i nawracać. Złagodzisz pieczenie, pijąc zimne napoje, ssąc kostkę lodu i oczywiście odstawiając to, co wywołało reakcję. Jeśli nie minie, idź do lekarza i skontroluj poziom cukru - dziwne sensacje z językiem bywają objawem neuralgii, towarzyszącej cukrzycy.

Zmiana koloru

Jeśli język staje się intensywnie różowy, możesz cierpieć z powodu deficytu w organizmie żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12. Podobnie może wyglądać język osoby, która cierpi na nietolerancję glutenu. Biały język (pokryty białym nalotem) towarzyszy zwykle kiepskiej higienie jamy ustnej, piciu alkoholu, paleniu papierosów. Jeśli zmiany wyglądają jak białe linie lub grudki, mogą być wywołane przez ustną odmianę liszaju płaskiego.

Nasza rada: Zbadaj krew pod kątem poziomu cukru i działania wątroby. Liszaj pojawia się zwykle jako "towarzysz" cukrzycy i problemów z wątrobą. Wprowadź do diety więcej jaj, mięsa (są źródłem witaminy B12) i zielonych warzyw liściastych (dostarczą żelaza i kwasu foliowego).

Plamy, plamki, naloty

"Włochaty język". To czarny lub brązowy nalot (głównie u palaczy). Tworzą go martwe komórki, które nie złuszczają się, jak trzeba. Zdrapuj go szczoteczką do zębów lub skrobaczką do języka.

"Język geograficzny". To gładkie, czerwone plamy o nieregularnym kształcie. Znikają same, choć czasem trwa to nawet kilka miesięcy. Mogą boleć i piec, gdy jesz coś ostrego lub gorącego. Leukoplakia. Białe lub szare, niebolesne, nieregularne plamy. Trzeba je pokazać lekarzowi, bo czasem kryją się w nich zmiany przednowotworowe!

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy