Reklama

Zupy - dietetyczny trend podbija Kalifornię

Kuchnia polska zupami stoi i dobrze, bo będzie to najpopularniejsze danie w nadchodzącym sezonie. Po modzie na soki w Stanach nastała nowa moda na zupy, które jak podkreślają dietetycy nie tylko są lekkie i sycące, ale dostarczają niezbędnych składników odżywczych.

W Stanach Zjednoczonych po najpopularniejszym w ostatnich miesiącach słowem "juicing" odnoszącego się do licznych diet sokowych, coraz częściej miłośnicy zdrowego żywienia wypowiadają "souping", czyli nową modę na zupy.

W Los Angeles miska pożywnej zupy staje się równie popularna, co szklanka napełniona zielonym koktajlem. Znawcy dietetycznych i kulinarnych trendów przewidują, że po diecie sokowej, dieta oparta na zupach stanie się nowym modnym nurtem w odżywianiu.

"Wcześniej próbowałam diety sokowej, jednak nigdy nie mogłam wytrwać całego dnia popijając tylko soki, a co dopiero przetrwać na nich tydzień. Zupy to co innego, są kompletnym posiłkiem sycącym i pełnowartościowym" - zachwala kiełkujący trend Jen Johnson, blogerka zajmująca się tematyką zdrowia.

Reklama

Również dietetycy podkreślają wartości odżywcze zup. To idealny pomysł na lekki, pożywny posiłek przepełniony składnikami odżywczymi do ostatniej łyżki. Jesienią i zimą doskonale rozgrzewa, latem zupy spożywane w postaci chłodników orzeźwią.

Niestety zupy są wciąż niedocenianym daniem, a szkoda. Są bardzo proste w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem. Co więcej taka forma spożywania warzyw pozwala uniknąć przykrych dolegliwości jak np. wzdęcia.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy