Reklama

Żywność funkcjonalna wkracza do polskich kuchni

Każdego dnia nasz organizm przyswaja z dostarczanych mu produktów niezbędne do funkcjonowania kalorie i składniki odżywcze. Ideałem jest, gdy są one doskonale zbilansowane, ale jak wiemy ideały nie istnieją.

Dieta współczesnego człowieka pozostawia wciąż wiele do życzenia. Spożywane w nadmiarze tłuszcze zwierzęce, cukry oraz produkty przetworzone zdążyły zrobić całkiem spory bałagan, który wyjątkowo trudno uporządkować. Czasem kończy się to tragicznie - pozbawiony oporności organizm zapada na choroby nowotworowe i zwyrodnieniowe, a z powodu braku sił potrzebnych do walki oddaje ją często walkowerem. Jest jednak żywność, z której chory organizm czerpać może niezbędną do regeneracji energię! Warto również sięgać po nią, by zapobiegać problemom ze zdrowiem.

Reklama

Żywność pełna energii

Leczy, podnosi odporność, wspomaga trawienie i uodparnia - oto co potrafi żywność funkcjonalna. Mimo, że na rynku stanowi ona zaledwie 5 do 10% wszystkich dostępnych produktów, cieszy się z każdym rokiem coraz większą popularnością. Przy jej wyborze popełniamy jednak wciąż ten sam podstawowy błąd. Reklamowane jako żywność funkcjonalna, wzbogacane kwasami omega margaryny, mleko z magnezem, puszkowane produkty z dodatkiem witamin i minerałów nie są nią w istocie. Owszem, nie zaszkodzą, ale nie liczmy na spektakularne efekty. Co jeść, by wzmocnić nasz organizm i oczyścić go z uzbieranych przez lata śmieci?

Żywność, która żyje

Lista produktów, które powinniśmy na stałe włączyć do naszego menu jest całkiem spora i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Codziennie powinnyśmy więc sięgać po:

  • owoce - jedno jabłko, jeden banan, jedna mandarynka, ok.200 g jagód
  • ok. 200 g migdałów, orzechów i nasion
  • chlorellę i spirulinę - 1 łyżka dziennie
  • zieloną herbatę, zioła, wodę mineralną
  • warzywa - 4 różne kolory, przynajmniej jeden pomidor
  • pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane
  • jeden mały jogurt
  • kurkumę - 1 łyżeczka
  • olej kokosowy - jedna łyżka
  • zielone warzywa liściaste - jedna duża filiżanka

Czego unikać?

W tym miejscu warto wspomnieć o produktach, które w żaden sposób nie odżywiają naszego organizmu, a ich wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie pozostawia wiele do życzenia. Na tej liście znaleźć możemy:

  • cukier, szczególnie rafinowany
  • białą mąkę
  • wszelkiego rodzaju używki, w tym kawę
  • czarną herbatę
  • tłuszcze zwierzęce

Śmiało sięgać natomiast możemy po zdrowe tłuszcze, które znajdziemy w jajkach, tłustych rybach, olejach roślinnych oraz awokado.
Odżywcza i dobrze zbilansowana dieta to podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto wzbogacić ją o żywność funkcjonalną stojącą na straży naszej dobrej kondycji.



INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama