Reklama

Półmisek antyrakowy

Oto galeria naszych sprzymierzeńców - pokarmy zawierające substancje chroniące przed nowotworami i hamujące ich rozwój.



Zielona herbata

Zielona herbata zawiera polifenole. Jeden z nich, o symbolu EGCG, hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki rakowe. Picie codziennie 2-3 filiżanek zielonej herbaty sprawia, że krew jest nasycona EGCG. Zaparzaj 2 g herbaty 10 min.



Kurkuma

Kurkuma - przyprawa ta zawiera substancję, która przeciwdziała białaczce, rakowi wątroby, żołądka, jajników, płuc, piersi, nerek. Sos do sałaty: wymieszaj 1 łyżeczki kurkumy z pół łyżki oliwy i dużą szczyptą pieprzu.



Grzyby

Grzyby - niektóre ich gatunki działają pobudzająco na układ odpornościowy (immunologiczny). Zwiększają bowiem jego zdolność do niszczenia komórek nowotworowych. Te antynowotworowe grzyby to: boczniak, paris, portobello, shitake, cremini i enoitake.

Reklama



Jeżyny, maliny, truskawki

Jagody spowalniają rozwój guzów nowotworowych. Jagody zawierają związki, np. antocjanidynę, które potrafią zmusić komórki nowotworowe do "samobójstwa".



Sos ziemniaczany

Sos ziemniaczany chroni przed rakiem prostaty. Ugotować na wolnym ogniu ziemniaki z oliwą. Wystudzić, dodać posiekaną cebulę, czosnek, tofu lub jajo, kminek, kurkumę, pieprz. To dobry dodatek do ryb i drobiu.



Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe (brukselka, kapusta biała, pekińska, włoska, brokuły, kalafior, seler łodygowy, szpinak) mają substancje, które nie pozwalają komórkom złośliwieć. Warzywa te najlepiej krótko dusić lub smażyć na małej ilości oliwy z oliwek.



Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 pochodzące z tłustych ryb, siemienia i oleju lnianego ograniczają rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i nerki. Spożywane co najmniej dwa razy w tyg. zmniejszają liczbę ewentualnych przerzutów.



Marchew i dynia

Marchew i dynia zawierają witaminę A i likopen. Substancje te wspomagają organizm w walce z nowotworami. Są też w innych pomarańczowych, czerwonych, żółtych i zielonych owocach i warzywach. A także w ziemniakach i burakach.



Czosnek, cebula, por

Czosnek, cebula, por, szalotka i szczypior zawierają związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w przypieczonym na grillu mięsie. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty oraz białaczki.



Owoce cytrusowe

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn. W skórce mandarynek są flawonoidy, które mogą przenikać do komórek guza mózgu i zmusić je do "samobójstwa".



Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawiera antyoksydanty i polifenole, które chronią przed nowotworami. Dziennie możemy zjeść 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Mleczna ma mniej wartości zdrowotnych, bo mleko osłabia działanie polifenoli.



Zioła

Mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia zawierają terpen, który ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. Apigenina z pietruszki i selera hamuje tworzenie naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy.

Chwila dla Ciebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy