ZDROWIE | Poniedziałek, 15 kwietnia 2019 (13:56)
Mięso jest niemal codziennie serwowane na polskich stołach. Lubimy je jeść i robimy to bardzo często. Szczególnie popularny w naszym kraju jest drób, ze względu na atrakcyjne ceny i niewielką zawartość tłuszczu. Mięso to doskonałe źródło białka, jednak trzeba pamiętać, że surowe jest siedliskiem drobnoustrojów i innych szkodliwych organizmów. W produktach mięsnych mogą znajdować się pasożyty, ich jaja lub larwy, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Warto je znać i wiedzieć, jak się przed nimi uchronić.
1 / 4
Jednym z pasożytów znajdujących w mięsie jest pierwotniak o nazwie Toxoplasma gonidii. Wywołuje chorobę zwaną toksoplazmozą, która jest szczególnie groźna dla osób chorujących na AIDS, ze względu na ich obniżoną odporność. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży - zoity tego pasożyta mogą dostać się do łożyska i uszkodzić płód. Do zarażenia najczęściej dochodzi podczas jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa, a także poprzez dotykanie żywności nieumytymi dłońmi. Powinniśmy pamiętać, aby dokładnie czyścić ręce, płukać mięso przed przygotowaniem, a także zachować ostrożność podczas gotowania i wizyt w restauracjach.
Źródło: East News