ZDROWIE | Poniedziałek, 20 stycznia 2020 (08:23)
Coraz większą karierę robi w Polsce angielskie słowo superfood, czyli superżywność. Określa się nim nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w składniki odżywcze, która działa korzystnie na nasz organizm. Na szczęście nie musimy szukać jej na drugim końcu świata - możemy do woli korzystać z obfitości owoców i warzyw, które urosły u nas. Mają one wyjątkowo dużo wartościowych składników. Są wręcz jak leki!
1 / 10
Aronia - najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz Granatową barwę jej owoce zawdzięczają ogromnej ilości bioflawonoidów. To rekordziści pod względem skutecznego zwalczania wolnych rodników. Chronią przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają wydzielanie insuliny, przez co zapobiegają insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Źródło: 123RF/PICSEL