ZDROWIE | Piątek, 17 lipca 2020 (14:29)
Jeśli uważnie prześledzimy skład dostępnych w sklepach lodów, mocno zastanowimy się nad ich zakupem. Oferowane w sprzedaży lody na patyku, rożki czy zamknięte w plastikowych pojemnikach, z długą datą przydatności do spożycia, wzbogacane są chemicznymi dodatkami do żywności, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
1 / 7
Czym są lody? Lody to zimny deser uzyskany w wyniku zamrożenia masy otrzymanej z produktów mlecznych (mleko, śmietanka) – lody mleczne lub na bazie wody – lody wodne, sorbety. W podstawowym składzie lodów mlecznych znajdziemy także masło i jaja, a w składzie wszystkich - tradycyjne dodatki owocowe i cukier. Producenci prześcigają się w ostatnich latach w proponowaniu nowych smaków. Wyobraźnia nie ma granic.
Źródło: 123RF/PICSEL