ZDROWIE | Środa, 30 września 2020
Pod względem wartości odżywczych przewyższają makaron, ryż, ziemniaki, dlatego warto po nie sięgać. Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo- lub drobnoziarniste.
1 / 7
1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza, tym więcej ma błonnika, który pomaga przesuwać się resztkom pokarmowym i usuwa niestrawione jedzenie z jelit. To zwalcza zaparcia. 2. Chronią serce i układ krążenia. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, który obniża ciśnienie, magnez, krzem, rutynę itp. Niedobór potasu i magnezu może sygnalizować kołatanie serca, arytmia. Rutyna uelastycznia naczynia krwionośne i chroni przed zawałem i udarem.
Źródło: 123RF/PICSEL