ZDROWIE | Piątek, 13 listopada 2020 (11:53)
Obecne niemal w każdej polskiej kuchni. Dodawane do niedzielnego rosołu, a także bigosu, kiszonej kapusty, ogórków i dań mięsnych. Dlaczego? Jeśli nie satysfakcjonuje cię odpowiedź: „bo wszyscy tak robią”, sprawdź co, poza walorami smakowymi, możesz zyskać sięgając po liście laurowe.
1 / 7
Liście laurowe to wysuszone liście wawrzynu szlachetnego, wiecznie zielonego krzewu lub drzewa pochodzącego z Azji Mniejszej i południowych rejonów Półwyspu Bałkańskiego. W Starożytności z wawrzynu uplatano wieńce, które dekorowały głowy władców, zwycięzców i poetów, stąd ich wyjątkowa nomenklatura. Dziś dostępne dla wszystkich i chętnie stosowane w kuchni, ale zdecydowanie niedoceniane z uwagi na właściwości zdrowotne.
Źródło: 123RF/PICSEL