ZDROWIE | Czwartek, 19 listopada 2020 (15:17)
Do obrony przed wirusami mogą przyczynić się działania profilaktyczne, do których należy zdrowa dieta, oparta przede wszystkim na produktach roślinnych. Warzywa, owoce, zioła oraz przyprawy zawierają antywirusowe związki i choć działania wielu nie znamy jeszcze dokładnie, to posiłki oparte na roślinach z pewnością wzmocnią odporność. Oto produkty, które warto włączyć do diety, by nie dać się wirusom!
1 / 6
Mieszanka curry swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne zawdzięcza kurkumie. Udowodniono, że to „magiczne”, żółte kłącze ma działanie antywirusowe i świetnie wzmacnia odporność. Curry warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów. Sproszkowaną kurkumę dobrze natomiast uwzględnić w koktajlach, naparach herbat oraz mieszankach z mlekiem.
Źródło: 123RF/PICSEL