ZDROWIE | Poniedziałek, 23 listopada 2020 (09:43)
Kusi soczyście pomarańczową barwą i rozpieszcza kubki smakowe. Persymona jest jednym z najsłodszych owoców. Spróbuj – jest lepsza niż wszystkie cukierki świata. Smak to dopiero początek jej atutów, ten owoc ma wiele zalet zdrowotnych.
1 / 5
Nie jadłeś jeszcze kaki (persymona), czas to nadrobić. Jesienią jest powszechnie dostępne w większości sklepów. Jak wybrać najlepszy okaz? Poszukaj owocu o okrągłym kształcie, bez wgnieceń i odkształceń. Zwróć uwagę na skórkę. Najczęściej jest intensywnie pomarańczowa, choć w przyrodzie występuje w różnych odcieniach, od żółci do pomarańczowej czerwieni. Ważne, by była gładka i lekko połyskująca. Wierzchołek mają zwieńczyć cztery małe listki. Chcesz zjeść go już dziś – kup dojrzały. Zmieniłeś zdanie - przechowuj w lodówce, ale niezbyt długo, bo szybko traci świeżość.
Źródło: 123RF/PICSEL