ZDROWIE | Środa, 25 listopada 2020 (12:14)
Przed nami kilka trudnych, chłodnych miesięcy, podczas których ruszamy się mniej i walczymy ze spadkiem odporności. Jakby tego było mało, w całej Europie nadal szaleje pandemia koronawirusa. Dlatego musimy dołożyć wszelkich starań, by codziennie wzmacniać organizm. Pierwszym krokiem może być pozbycie się z lodówki produktów spożywczych, które nie tylko nie mają żadnych wartości odżywczych, ale po prostu szkodzą, przyczyniając się do złego samopoczucia, otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia.
1 / 12
Parówki Jeszcze kilka lat temu parówki były faktycznie produkowane niemal wyłącznie z tłuszczu, skóry, a nawet kawałków uszu, genitaliów kurzych łapek i paznokci (tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie). Dziś producenci tego popularnego wyrobu obiecują na opakowaniu, że ich parówki zawierają np. 90 czy 100 proc. mięsa. Niestety, wciąż nie mamy pewności, jakiej jakości jest to mięso.
Źródło: 123RF/PICSEL