ZDROWIE | Środa, 25 listopada 2020 (16:27)
Choć jadamy inaczej niż nasi przodkowie, w każdej kuchni są produkty uniwersalne i ponadczasowe. Należą do nich warzywa korzeniowe. Używane na co dzień, jednak w dobie zachwytu nad powszechną dostępnością do wyszukanych warzyw z drugiego końca świata, trochę niedoceniane. Warzywa korzeniowe są relatywnie tanie i, co najważniejsze, korzystne dla zdrowia, jeszcze długo po zbiorach zachowują swoje wartości odżywcze. Przyjrzyjmy się dziś bliżej dwóm przedstawicielom: seler korzeniowy i marchew zwyczajna w roli głównej.
1 / 6
Seler korzeniowy Choć, go o to nie podejrzewamy, zawiera więcej witaminy C, królowej odporności, niż owoce cytrusowe. Jest też skarbnicą witamin z grupy B, witaminy młodości – E i beta-karotenu (głównie łodyga). Obfituje w szereg składników mineralnych, w tym: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo.
Źródło: 123RF/PICSEL