ZDROWIE | Czwartek, 26 listopada 2020 (09:59)
Do ziemniaków skutecznie przylgnęła etykietka, że są nie tylko kaloryczne, ale wręcz tuczące, dlatego tak wiele, obsesyjnie dbających o sylwetkę, osób na zawsze wyrzuciło je z jadłospisu. Słodkim ziemniakom (batatom), jako kuzynom białych, z automatu przypisywany jest ten sam zarzut. Skąd te pomówienia i które z warzyw będzie lepsze? Sprawdźmy.
1 / 5
Kaloryczność Zarówno tradycyjne ziemniaki, jak i bataty są produktami niskokalorycznymi. W stu gramach białych ziemniaków jest od 60 do 70 kcal, w tej samej porcji batatów około 85 kcal. Decydującym jest sposób ich serwowania. Gotowane w wodzie, na parze czy pieczone bez tłuszczu pozostaną niskokaloryczne i będą wskazane zarówno dla diabetyków, jak i osób w trakcie diety odchudzającej. Zjadane zupełnie solo, ugotowane w małej ilości wody białe ziemniaki pomogą się uporać się z dyskomfortem trawiennym. Działają jak balsam na śluzówki jelit, o ile nie podamy ich na przykład w ciężkostrawnym posiłku mięsnym.
Źródło: 123RF/PICSEL