ZDROWIE | Wtorek, 1 grudnia 2020 (11:17)
Łudząco podobne do pietruszki warzywo, po długim czasie niesławy, wraca na polskie talerze. Ma wiele wartości odżywczych i, choć wyrzekliśmy się go na długo, dziś cieszy się tak dużym zaufaniem, że często jest pierwszym produktem wprowadzanym do menu dziecka. Wielu przedkłada jego walory nad zalety pietruszki.
1 / 6
Choć przed wiekami cieszył się dobra opinią i miał wzięcie w kuchni, wyparła go, sprowadzona przez królową Bonę, pietruszka, która szybko podbiła serca i podniebienia Polaków. Pasternak zaczął źle się kojarzyć. Skutecznie zadziałał, pozbawiony jeszcze nomenklatury, marketing szeptany. Zła prasa pasternaku nie miała żadnego logicznego uzasadnienia, a jednak spadł ze stołu i trafił do zagrody. Pasternakiem przez długi czas karmiono wyłącznie zwierzęta. Dziś znów zaczynamy go doceniać.
Źródło: 123RF/PICSEL