ZDROWIE | Czwartek, 3 grudnia 2020 (09:00)
Zdrowe chipsy – brzmi jak oksymoron, przecież ta przekąska jest jedną z najczęściej wymienianych wśród produktów szkodliwych dla zdrowia. Tłuszcze trans, konserwanty, polepszacze smaku i zapachu nie wydają się przesadnie apetycznie, a jednak chipsy wciąż mają szerokie grono fanów. Zależy ci na zdrowiu? Chrupnij chipsy, które zrobisz sam. Dziś propozycja jarmużowych z pieprzem cayenne.
1 / 6
Co jest podstawowym składnikiem chipsów? Czyżby ziemniaki? Okazuje się, że nie zawsze. Niektóre z popularnych na rynku powstają z masy ziemniaczanej (rozdrobnionych, zamienionych w papkę bulw), z której formowane są przypominające plasterki ziemniaka krążki. To i tak najzdrowszy składnik chipsów, które kupisz w sklepie.
Źródło: 123RF/PICSEL