ZDROWIE | Poniedziałek, 7 grudnia 2020 (08:16)
Widzisz w kuchni pojedynczego mola, możesz mieć pewność, że za chwilę poznasz jego liczną rodzinę. Dorosłe owady składają jaja na produktach spożywczych takich jak mąka, kasza, ryż, makaron, orzechy, płatki, słodycze. Przegryzienie plastikowego opakowania nie jest dla nich problemem. Lepiej zakasać rękawy i zabrać się od razu do usuwania intruzów, same się nie wyniosą.
1 / 5
Mole spożywcze są owadami, które żerują głównie na produktach mącznych. Lubią wszystko to, czym skwapliwie wypełniliśmy szafki i spiżarki w trakcie pandemii. Doskonałym środowiskiem dla moli jest mąka, płatki, pieczywo, makarony, słodycze, suchary, suszone owoce, orzechy i rośliny strączkowe. Dorosłe owady lubią fruwać po mieszkaniu, zwłaszcza nocą. W wybranych produktach spożywczych składają jaja, z których wykluwają się larwy.
Źródło: 123RF/PICSEL