ZDROWIE | Wtorek, 8 grudnia 2020 (12:08)
Liczi z daleka przypomina dużą malinę, ale owoc zbudowany jest zupełnie inaczej niż nasz rodzimy przysmak. Jego skórka jest twarda, podobna do skorupki orzecha, perłowo biały miąższ pyszny i słodki, ale stanowi nie więcej niż połowę objętości każdego owocu, bo wewnątrz ukryta jest nieproporcjonalnie duża, niejadalna pestka. Nie czarujmy się, liczi jest drogim owocem. Czy warto czasem się na nie skusić? Sprawdźmy!
1 / 4
Nazywane także śliwką chińską, było wielbione w przez cesarzy. Chińczycy nieprzerwanie, od wieków doceniają walory smakowe i odżywcze owoców liczi, a także aspekty estetyczne – roślina ma efektowne, barwne kwiaty. Z owoców, po usunięciu skórki i pestki, robi się kompoty, soki i syropy. Można je zamrażać i suszyć, podobnie jak rodzynki. Ususzone w całości nazywane są „orzeszkami liczi”. Najczęściej jednak jadane są na surowo: solo, a także jako dodatek do sałatek, lodów, dań mięsnych i ryb.
Źródło: 123RF/PICSEL