ZDROWIE | Poniedziałek, 22 lutego 2021 (11:54)
Smakiem orzechów pistacjowych, z uwagi na ich niski indeks glikemiczny, mogą się raczyć również diabetycy. Powinni po nie sięgać wszyscy, którym zależy na dobrej kondycji oczu. Pistacje zawierają luteinę i zeaksantynę – silne przeciwutleniacze, których rola w ochronie narządu wzroku jest ogromna. Teraz, gdy nauka, praca i rozrywka w dużej mierze odbywają się on-line, nasze oczy, jak nigdy dotąd, potrzebują mądrego wsparcia dietetycznego.
1 / 5
Pistacje nazywane są również zielonymi migdałami albo orzechami szczęścia. Mały zielonkawy orzech zamknięty jest w chroniącej go szarawej łupinie. Gdy dojrzewa, skorupka pęka, ale wciąż spełnia funkcję ochronną. Możemy kupić obrane orzechy pistacjowe, albo zarezerwować dla siebie frajdę wyciągania ich z łupinek, co jest dobrym zajęciem dla rąk i pomaga lepiej zapanować na ilością zjadanego przysmaku.
Źródło: 123RF/PICSEL