ZDROWIE | Środa, 2 czerwca 2021 (10:25)
Polacy zjadają rocznie około 300 milionów litrów lodów, a ich spożycie wzrasta z każdym rokiem. Skąd w tym banalnie prostym deserze mlecznym chemiczne dodatki do żywności? Pomyśl, ilu trzeba sztuczek, by produkowane na masową skalę lody długo pozostały przydatne do spożycia i, co nie mniej ważne, by biznes był rentowny? Zanim sięgniesz po dostępne w sklepowych lodówkach przysmaki – sprawdź ich skład. W wielu jest tyle chemii, że jedzenie ich jest jak lizanie zimnej opony.
1 / 4
Sprawdzaj, co jesz i co kupujesz swoim dzieciom. Przemysł spożywczy dba o swoje interesy, a każdy z nas musi pomyśleć o sobie i swoich najbliższych. Receptura lodów mocno się zmieniła. Kłopotem nie jest ich skład podstawowy, ale zamienniki, które, ze względów ekonomicznych, są coraz częściej stosowane. Produkowane na masową skalę lody nierzadko są chemicznym koktajlem substytutów produktów bazowych. Wyglądają niemal identycznie, smakują niby podobnie, kłopot w tym, że rujnują zdrowie.
Źródło: 123RF/PICSEL