ZDROWIE | Środa, 23 czerwca 2021 (13:25)
Pod względem zawartości wody jest absolutnym liderem wśród owoców. Ma też jedną z najgrubszych owocowych skór, dlatego jego miąższ tak dobrze trzyma niższą temperaturę. Jest doskonałym wyborem na upalne dni, kiedy rzadziej odczuwamy głód. Trzeba bowiem wiedzieć, że arbuz nie lubi towarzystwa innych, treściwych produktów, a notorycznie powielanym błędem jest dodawanie go do dań głównych czy serwowanie na deser. O co chodzi? Sprawdźmy.
1 / 4
Ponad 92 proc. wody nie odbiera arbuzowi licznych właściwości odżywczych. 8 proc. treści wystarczy, by ten owoc wsparł wiele funkcji życiowych. Ważne jednak, by jeść go z głową. Inaczej szkody mogą być większe od potencjalnych zysków. W menu wielu restauracji wciąż widnieją dania, w których arbuz jest dodatkiem do mięs, ryb czy innych treściwych posiłków, a sałatka owocowa (na przykład z arbuzem) jest latem, zaraz po lodach, jedną z najczęściej wybieranych opcji na deser. Trudno o gorsze połączenie.
Źródło: 123RF/PICSEL