Okinawafood, Laure Kié, dr Kathy Bonan

Okinawa to „wyspa stulatków”. Liczne badania wykazały, że mieszkańcy tej japońskiej wyspy żyją dłużej, niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Rzadziej chorują, wolniej się starzeją i do późnej starości są aktywni. To zasługa odpowiedniego sposobu życia oraz diety. Książka „Okinawafood” Laure Kié i dr Kathy Bonan prezentuje sekrety odżywiania, które wpływa na przedłużenie życia w zdrowiu. Premiera już 16 maja.

Okinawafood, Laure Kié, dr Kathy Bonan
Okinawafood, Laure Kié, dr Kathy Bonan INTERIA/materiały prasowe

Archipelag Okinawa, usytuowany na południu Japonii, to rekordzista świata, jeśli chodzi o liczbę mieszkających tam stulatków. Starsi mieszkańcy Okinawy dużo rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość lub przypadłości wieku podeszłego (nadciśnienie tętnicze czy rak prostaty). W porównaniu z mieszkańcami innych krajów uprzemysłowionych dotyka ich o jedną czwartą mniej zawałów i nowotworów piersi. Starsi Okinawczycy mają wyjątkowo młode tętnice oraz zadziwiająco niski jak na swój wiek poziom cholesterolu. Ich długowieczność tylko w 20-30 procentach zależy od genów, a jej prawdziwy sekret tkwi głównie w sposobie odżywiania, co oznacza, że przy przestrzeganiu odpowiednich zasad każdy ma szansę zbliżyć się do wieku stu lat.

"Dieta okinawska" stała się w ciągu kilku lat "biblią" dietetyków. Dziesiątki publikacji zaczęły podkreślać jej zalety. Zachowana jest w niej równowaga między spożywaniem węglowodanów, tłuszczów i białek, a dużo miejsca zarezerwowano też dla antyoksydantów, kwasów Omega 3, a także dla magnezu.

"Okinawafood" to nie tylko zbiór wskazówek, które pokazują, jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby przywrócić do diety równowagę przy użyciu produktów dostępnych w każdej szerokości geograficznej, ale również zestaw przepisów na pyszne dania wpływające na przedłużenie życia. Autorki pokazują, jak przyrządzić m.in. tatara z alg, smoothie z zielonej herbaty, tofu z miodem i figami, japoński omlet z algami, zupę z buraków i migdałów oraz napoje przeciwdziałające starzeniu. Wyjaśniają również szczegółowo, w jaki sposób używać cennych i łatwo dostępnych produktów, których zazwyczaj się nie docenia albo nie potrafi zastosować.

Laure Kié - autorka książek o kuchni japońskiej i wegetariańskiej, urodzona w Tokio córka Japonki i Francuza. Dzięki swym licznym podróżom do Japonii, na Okinawę, miała sposobność poznać bogactwo kultury kulinarnej tego archipelagu, czym się z radością dzieli.

dr Kathy Bonan - dietetyczka od ponad 20 lat. Autorka wielu poradników na temat odżywiania i dietetyki (m.in. "Sekrety siły magnezu"). 

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas