​Pięć rzeczy, które mogą zrobić dla środowiska fani kawy

Na popularności zyskują dziś na świecie rozwiązania, które minimalizują produkcję śmieci i emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Świat kawy nie jest wyjątkiem. Zapytaliśmy eksperta, w jaki sposób w trend “zero waste" mogą zaangażować się kawomaniacy.

Jedna kawa na wynos dziennie oznacza roczne zużycie papieru o wadze ponad 5 kilogramów
Jedna kawa na wynos dziennie oznacza roczne zużycie papieru o wadze ponad 5 kilogramów123RF/PICSEL

Okazuje się, że jedna kawa na wynos dziennie oznacza roczne zużycie papieru o wadze ponad 5 kilogramów. Z tego powodu Etno Cafe wprowadziło właśnie rabat dla każdego, kto przyjdzie do kawiarni... z własnym kubkiem! W jaki sposób miłośnicy kawy mogą pomóc środowisku? Sprawdźcie listę rozwiązań, proponowaną przez Etno Cafe.

Przyjdź do kawiarni z własnym kubkiem

Sieci kawiarni od jakiegoś czasu zachęcają klientów do zamawiania kawy we własnych kubkach wielokrotnego użytku (np. termicznych), będących świetną alternatywą dla tych jednorazowych, najczęściej z papieru. Przy odpowiedniej skali takie rozwiązanie pozwoli znacząco ograniczyć zużycie papieru i generowanie odpadów.

A dodatkowo proponują benefity za działania prośrodowiskowe, np. w kawiarniach Etno Cafe obowiązuje 15-procentowy rabat dla wszystkich, którzy zamówią kawę we własnym kubku.

Wybierz biodegradowalne opakowania

Jeśli już zamawiasz kawę na wynos w kubku kawiarni, upewnij się, że jest on wykonany z papieru, a nie tworzywa sztucznego. Jeśli masz możliwość, unikaj plastikowych pokrywek na kubki. Nawet jeśli nie ma alternatywnych rozwiązań zastanów się czy faktycznie wieczko jest Ci niezbędne. Zwracaj też uwagę na to, z czego wykonane jest opakowanie kawy, którą kupujesz do domu czy do firmy.

Etno Cafe rozpoczęło właśnie proces wprowadzania opakowań przyjaznych środowisku. Pierwszym krokiem są kołnierze z ekologicznego papieru Crush tworzonego przy użyciu odpadów z produkcji artykułów ekologicznych, z charakterystycznymi motywami roślinnymi. Firma planuje też rezygnację z wieczek wykonanych z materiałów niepodlegających recyklingowi.

Wykorzystaj fusy po zaparzeniu kawy

W ostatnim czasie na popularności zyskują naturalne kosmetyki, których jednym z podstawowych składników jest kawa. Jak się okazuje, maseczkę do twarzy czy peeling do ciała w prosty sposób można wykonać samodzielnie, wykorzystując same tylko fusy po zaparzeniu kawy lub mieszając je z ulubionym olejkiem. Fusy po kawie są też doskonałym nawozem dla kwiatów doniczkowych, który możesz wykorzystać w domu lub na balkonie.

Wyeliminuj plastikowe słomki

W okresie wiosenno-letnim wzrasta spożycie kaw mrożonych, a w konsekwencji również ilość zużytych słomek. Ze względu na swój mały rozmiar plastikowe słomki nie mogą być poddane procesowi recyklingu, co oznacza, że ostatecznie lądują na wysypiskach śmieci. Zastanów się, czy pijąc kawę mrożoną, naprawdę potrzebujesz słomki. Albo przerzuć się na zdrowszą alternatywę, czyli Cold Brew, kawę macerowaną na zimno, którą możesz zamówić w szklanych buteleczkach.

Zwracaj uwagę na ślad węglowy

Spora część śladu węglowego, jaki pozostawia po sobie kawa, przypada na transport, który nieodłącznie związany jest ze spalinami. Z reguły im krótszą drogę pokonuje ziarno z plantacji, tym mniejszy pozostawia ślad węglowy. Najkrótszą drogę do polskich portów pokonują z reguły kawy z Etiopii, Brazylii i Ameryki Środkowej. Warto pamiętać, że najmniej inwazyjny dla środowiska jest transport wodny, a kawa, która przypływa do Polski i tu jest wypalana, najczęściej pokonuje transportem drogowym krótszą drogę niż np. ta wypalana we Włoszech.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas