Brudna robota. Zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłości

​Kristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do czasu aż los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznym gospodarstwie.

Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się na zapuszczoną farmę na amerykańsko-kanadyjskiej granicy. Plan młodych był prosty: samowystarczalne gospodarstwo prowadzone tradycyjnymi metodami. Kristin i Mark zamierzali sprzedawać warzywa, owoce, mięso, przetwory mleczne i mąkę, ale także opał, materiały budowlane, nawóz, a nawet zapewniać rozrywkę i wypoczynek. Był to pomysł ambitny, ryzykowny i nieco romantyczny... ale naprawdę się udał. Brudna robota to książka o spełnianiu marzeń i o tym, że warto iść pod prąd. A zabawne i niezwykle plastyczne opisy ciężkiej pracy, wspaniałego jedzenia i rodzącej się miłości oczarują każdego.

Reklama

"Farma jest znacznie ciemniejsza, cichsza, piękniejsza i bardziej brutalna niż wszystkie moje wcześniejsze wyobrażenia o wsi" - pisze Kristin Kimball i odkrywa przed nami cud tworzenia prawdziwego jedzenia. Cud okupiony wyczerpującą pracą, nieustannym ryzykiem, brudem i znojem. Każdy mieszczuch, marzący o rzuceniu korporacji i sielankowym życiu na wsi, powinien zobaczyć ją oczami autorki. Nie po to, by się wystraszyć, ale by dostrzec, jak wiele jest do wygrania.

Agnieszka Kręglicka

Ta czarująca opowieść pokazuje skomplikowaną prawdę o prostym życiu. Kimball jest spostrzegawcza, czasem liryczna, lecz poetycką nutę łagodzi zwykle dowcip i farmerski zdrowy rozsądek.

"Elle Magazine"

W tej urzekającej kronice wiejskiego życia, płynącego w rytm zmieniających się pór roku, Kimball opisuje, jak wraz z mężem tchnęli nowe życie w zapuszczoną amerykańską farmę i kompletnie stracili dla niej głowę (...). To brudne i trudne życie, ale autorka wspaniale pisze o jego radościach.

"Publishers Weekly"

Kristin Kimball - pisarka i farmerka pochodząca ze stanu Nowy Jork. Po skończonych studiach na Harvardzie pracowała w agencji literackiej, uczyła kreatywnego pisania, była przewodniczką oraz dziennikarką. Od 2004 roku wraz z mężem prowadzi ekologiczną farmę.

 

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: książka | kultura | para

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje