Cukrowe szaleństwo trwa. Ceny w sieci poszybowały

Ceny cukru to obecnie jeden z najgorętszym tematów w naszym kraju. Szalony popyt na białe kryształki nie zwalnia, a w marketach półki świecą pustkami. Powszechne szaleństwo sprawiło, że sklepy limitują sprzedaż cukru. Zaniepokojeni Polacy postanowili zrobić zakupy w sieci - mimo, że tam 1 kg kosztuje 9 zł.

Polacy masowo wykupują cukier ze sklepów, przez co półki świecą pustkami
Polacy masowo wykupują cukier ze sklepów, przez co półki świecą pustkamiKarol Porwich East NewsEast News

Problem z dostępnością cukru w marketach pojawił się na początku lipca br. Produkt ten szybko zaczął znikać z półek - Polacy kupowali po kilka lub nawet kilkanaście kilogramów. Niektóre sieci handlowe, jak np. Aldi, Netto i Biedronka podjęły nawet decyzję o wprowadzeniu reglamentacji. Na jeden paragon w tych sklepach nie kupimy więcej niż 5-10 kg towaru.

Polacy kupują cukier w sieci. Koszty są ogromne

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ostrzega, że bezpodstawna reglamentacja jest wykroczeniem. Sklepy wyjaśniają zaś, iż wprowadzenie ograniczeń było konieczne - po kilogramy cukru ruszyli bowiem nie tylko klienci indywidualni, ale także właściciele mniejszych sklepików. Nic więc dziwnego, że półki sklepowe zaczęły szybko świecić pustkami.

Według eksperta, "żaden system logistyczny nie jest w stanie obsłużyć konsumentów, którzy wykupują cukier w ilościach hurtowych".

Z opinii internautów wiemy już, że nie wszędzie ceny cukru zwalają z nóg, a ich różnice potrafią być ekstremalne. Jedno jest jednak pewne - coraz więcej osób szuka deficytowego towaru. Cukier możemy już dostać nawet na Allegro czy Olx. Co więcej, kupców w tym miejscach nie brakuje - mimo, że za kilogram trzeba zapłać 9 zł lub więcej.

Białe kryształki można w sieci kupować na sztuki lub w paletach po 10 i więcej sztuk. Do ceny za zgrzewki trzeba doliczyć też cenę przesyłki, która oscyluje w granicach 30 zł za kuriera lub kilkanaście zł za dostawę do paczkomatu.

Rząd uspokaja, Polacy wiedzą lepiej

W niektórych sieciach spożywczych cukier stał się towarem reklamentowanym
W niektórych sieciach spożywczych cukier stał się towarem reklamentowanymJaroslaw SenderEast News

Eksperci tłumaczą, że masowe wykupowanie cukru jest spowodowane niesłuszną paniką ze strony konsumentów, a związek ma to z wojną na Ukrainie - sytuacja jest analogiczna do tej z paliwem.

Jak wiadomo, panika ta jest zupełnie niesłuszna, bo jeśli cukier nie będzie znikał ze sklepów w ogromnych ilościach, na pewno nam go nie zabraknie.

Do konsumentów o rozwagę apelują również członkowie rządu: minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk i wicepremier Jacek Sasin.

Cukru jest dużo i dla nikogo nie zabraknie.
uspokajają politycy

Jako potwierdzenie tych słów możemy chociażby przytoczyć statystyki Polskiego Związku Producentów Cukru, którzy podają, iż w Polsce mamy nadwyżkę - 500-600 tys. ton cukru białego. Ta ogromna ilość sprawia, że część jest eksportowana.

Cysterna Bazyliki. Perełka Stambułu otwarta dla turystówAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas