Jadła kurkumę codziennie przez rok. Efekt ją zadziwił

Kurkuma to przyprawa, którą dodajemy do potraw, by nadać im żółtego koloru i wyjątkowego smaku. Jej dobroczynne właściwości od dawana wykorzystywane są w medycynie Dalekiego Wschodu. Vlogerka LilyKoi postanowiła sprawdzić, czy kurkuma rzeczywiście pozytywnie wpływa na samopoczucie oraz wgląd. Codziennie przez rok jadła potrawy mocno nią przyprawione. Jakie efekty zauważyła po tym czasie?

Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Dzięki zdolności barwienia potraw na żółto jest niezwykle popularna na całym świecie
Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Dzięki zdolności barwienia potraw na żółto jest niezwykle popularna na całym świecie123RF/PICSEL

Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Dzięki zdolności barwienia potraw na żółto jest niezwykle popularna na całym świecie. Kurkuma posiada prozdrowotne właściwości, o których stosunkowo mało się mówi. Jedzona regularnie, wspomaga funkcjonowanie organizmu.

Vlogerka LilyKoi postanowiła przetestować działanie kurkumy. Przez dwanaście miesięcy jadła tę przyprawę codziennie. Zauważyła zadziwiające efekty tego eksperymentu i podzieliła się nimi ze swoimi fanami.

Jadła kurkumę codziennie przez rok. Co chciała osiągnąć?

LilyKoi jest weganką. Prowadzi vloga i jest aktywna w mediach społecznościowych. Treści, jakie publikuje skupiają się wokół zdrowej żywności. LilyKoi zachęca do tego, by stosować zbilansowaną dietę i odpowiednio pielęgnować swoje ciało. Jakiś czas temu postanowiła przeprowadzić nietypowy eksperyment. Vlogerka po zapoznaniu się z radami zawartymi w książce pod tytułem ''Jak nie umrzeć'' zdecydowała, że codziennie przez rok będzie jeść kurkumę.

LilyKoi spożywała świeżą lub sproszkowaną kurkumę. Najczęściej dodawała ją do posiłków. Szybko okazało się, że regularne spożywanie popularnej przyprawy rzeczywiście przynosi efekty. Gdy Lily Koi podzieliła się z fanami swoimi obserwacjami, wiele osób nie mogło uwierzyć.

Vlogerka codziennie jadła kurkumę. Efekt przerósł jej oczekiwania

Blogerka spożywała kurkumę codziennie. Na pierwsze efekty nie musiała czekać długo. LilyKoi od zawsze cierpiała z  powodu słabej odporności. Często się przeziębiała i "łapała" infekcje. Po kilku miesiącach jedzenia posiłków z kurkumą, vlogerka zauważyła wyraźną poprawę. Jej organizm stał się o wiele bardziej odporny na wirusy.

Poprawa odporności to nie jedyny pozytywny efekt, jaki zaobserwowała blogerka po 12 miesiącach jedzenia posiłków sowicie przyprawionych kurkumą. LilyKoi zazwyczaj bardzo źle znosiła pierwszy dzień miesiączki. Ból brzucha uniemożliwiał jej codzienne funkcjonowanie. Nieprzyjemne dolegliwości zniknęły, gdy zaczęła zajadać się kurkumą. 

Kolejny pozytywny efekt eksperymentu, był widoczny gołym okiem. Fani LilyKoi zauważyli, że cera dziewczyny stała się bardziej promienna. Influencerka przez wiele lat walczyła z  powracającym trądzikiem. Od kiedy zaczęła spożywać kurkumę, uciążliwy problem właściwie zniknął.

Eksperyment, który przeprowadziła blogerka, miał zachęcić jej obserwatorów do częstszego sięgania po kurkumę. Czy to przyprawa rzeczywiście może pozytywnie wpłynąć na działanie organizmu. Jakie właściwości przypisuje się kurkumie?

Kurkumę, nazywa się także ostryżem, szafranicą lub – ze względu na jej wygląd i zapach - żółtym imbirem
Kurkumę, nazywa się także ostryżem, szafranicą lub – ze względu na jej wygląd i zapach - żółtym imbirem123RF/PICSEL

Kurkuma: rzeczywiście działa cuda?

Kurkumę, nazywa się także ostryżem, szafranicą lub - ze względu na jej wygląd i zapach - żółtym imbirem. Ma korzenny i gorzkawy smak, który nadaje głębi wielu potrawom orientalnym. Dzięki związkowi o nazwie kurkumina przypisuje się jej działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Co za tym idzie, kurkuma ma wspomagać funkcjonowanie organizmu i walkę z  wieloma popularnymi dolegliwościami, łagodzić bóle miesiączkowe oraz przyśpieszać gojenie ran i blizn.

Właściwości kurkuminy? Jest ich wiele

Eksperci są zdania, że kurkumina - związek naturalny z rodziny polifenoli obecny w kurkumie - sprzyja również leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Wobec tego poleca się stosować ją w łagodzeniu zgagi oraz niestrawności. Może okazać się pomocna również w przypadku uciążliwych gazów, biegunki, czy wzdęcia. Niektórzy specjaliści są zdania, że kurkumina pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, glukozy i ciśnienia krwi.

Ponadto, naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich są zdania, że kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Zdaniem specjalistów obecny w kurkumie  tumeronu może wspomagać pracę mózgu po chorobie lub dotkliwym urazie. Jeśli sugestie zawarte na łamach magazynu "Stem Cell Research and Therapy" okazałyby się prawdą, tumeron mógłby okazać się pomocny w leczeniu między innymi Alzheimera.

Kurkuma ma korzenny i gorzkawy smak,  który nadaje głębi wielu potrawom orientalnym
Kurkuma ma korzenny i gorzkawy smak, który nadaje głębi wielu potrawom orientalnym123RF/PICSEL

Kurkuma a kurkumina

Czy regularne spożywanie kurkumy i dodawanie jej do posiłków rzeczywiście pozwala pożegnać się z większością problemów zdrowotnych? Warto zaznaczyć, że kurkuma jest słabszym źródłem kurkuminy, której przypisuje się większość dobroczynnych właściwości, niż na przykład ekstrakt.  W konsekwencji, chociaż kurkuma jest zdrowa i warto ją stosować, efekty mogą być słabsze lub zauważalne po dłuższym czasie.

***

Zobacz również:

Igor Fojcik Last Man Standing czwartej edycji Ninja Warrior PolskaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas