Myszoodporna kuchnia, Saira Shah

Anna i Tobias nie podejrzewają, że zmiana życiowych planów spowodowana narodzinami niepełnosprawnej córki Frei okaże się dla nich początkiem niezwykłej duchowej wędrówki.

Przede wszystkim jednak żadne z nich nie spodziewa się tego, jak bardzo Freja samym swoim istnieniem wpłynie na życie wszystkich dookoła.

Po opuszczeniu szarego Londynu zamieszkują w Langwedocji, w sypiącym się, pełnym gryzoni wiejskim domu, który jak magnes przyciąga rozmaitych dziwaków.

Reklama

Anna robi wszystko, by jej życie wróciło na właściwe tory, ale im bardziej stara się zapanować nad otoczeniem, tym silniej wszystko sprzysięga się przeciw niej.

W miarę jak z upływem pór roku dojrzewają kolejne owoce i kwiaty - wiśnie, figi, róże damasceńskie - Anna, korzystając z pochodzącego z czasów wojny notesu z przepisami dawnej mieszkanki Les Rajons i bohaterki lokalnego ruchu oporu, mozolnie przerabia je na konfitury i przelewa do słoików na tyle solidnych, by oparły się wszędobylskim gryzoniom.

Myszoodporna kuchnia to ciepła i pełna humoru opowieść, która wzrusza i skłania do refleksji, ale przede wszystkim pokazuje, że najpiękniejsze rzeczy w życiu często bywają również najbardziej pogmatwane.

Saira Shah

Urodziła się w 1964 roku w Wielkiej Brytanii. Córka afgańskiego pisarza Idriesa Shaha. Pisarka, reporterka i autorka filmów dokumentalnych. Zdobyła trzy nagrody Emmy za Unholy War, Beneath the Veil i Śmierć w Gazie, zanim w 2003 roku zrezygnowała z kariery filmowej.

Przed Myszoodporną kuchnią, która jest jej debiutem powieściowym, opublikowała autobiografię pt. Córka bajarza [wyd. Albatros, 2005]. Dzieli swój czas między Wielką Brytanię i Francję.

 

Wydawnictwo Drzewo Babel

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje