Polacy chcą coraz więcej owoców i warzyw

Ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce - ​tak wynika z badań Kantar. Okazuje się też, że naszym ulubionym owocem są truskawki i to właśnie na nie czekamy najbardziej.

Późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa.
Późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa.123RF/PICSEL


- Pytaliśmy czy Polacy chcą zmienić sposób odżywania? Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej. 38 proc. badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37 proc. warzyw. Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom - mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6 proc.), natomiast 5 proc. potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.

Dwóch na pięciu Polaków (40 proc.) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

Mniej niż połowa Polaków nie chce zmieniać swojego sposobu odżywiania
Mniej niż połowa Polaków nie chce zmieniać swojego sposobu odżywianiaPicsel123RF/PICSEL

- Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Przed nami czerwiec, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce - mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent.

- Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu by w pełni wykorzystać ich potencjał - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna, "Z kaloriami na pieńku".

- Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych - mówi dr Justyna Bylinowska, redaktorka naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Czas na polskie superowoce!

Sezon na polskie superowoce otworzyły truskawki. Ich status pokazały tegoroczne wyniki "Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców" realizowanych przez firmę badawczą Kantar. Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy.

Truskawki są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. To ulubiony owoc Polaków
Truskawki są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. To ulubiony owoc Polaków123RF/PICSEL

- Z polskich superowoców można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Szczególnie teraz, kiedy gastronomia czeka by znowu odkrywać nasze kulinarne tradycje. To jest czas na polskie superowoce - podsumował Mikołaj Rey, szef kuchni, zwycięzca MasterChef - najlepsi z najlepszych, wielki entuzjasta polskiej kuchni i promotor polskich owoców jagodowych.

Sfinansowano ze środków Fundusz Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu "CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora". Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

* * *

Zobacz więcej:

Zdrowe przekąski w 5 minut
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas