Smaki Warszawy

Warszawa jaka jest każdy widzi. Ale jak smakuje ? Niektórym wydaje się mdła, pozbawiona wyrazu i nie odpowiednio doprawiona. Inni narzekają, że są w niej, co prawda, smaczki godne uwagi, ale trzeba wyjątkowo wyczulonych kubków smakowych, żeby trafić na ich ślad.

Są wreszcie amatorzy Warszawy, którzy mogliby, bez względu na okoliczności, zajadać się nią łyżkami. Ci ostatni utrzymują, że tak nie smakuje żadne inne miasto, zastrzegając, przy tym, że próbowali w życiu już niejednego. Widzą w niej zaskakującą mieszankę historii i nowoczesności, tandety i sztuki, nieobycia i nienagannej kultury. Jednym słowem - Warszawa jest dla nich fuzją wszystkich dostępnych składników, a bałagan tak dla niej charakterystyczny podstawowym walorem.

Odnalezienie tego prawdziwego smaku Warszawy nie jest zadaniem prostym, a nawet wiąże się z pewnym ryzykiem. Niewprawny amator kulinarnych uciech, może być narażony na niestrawności, zgagę i inne liczne dolegliwości, jeżeli rzuci się w ich poszukiwaniu na oślep.

Stąd właśnie pomysł na tę książkę, która po części ma być przewodnikiem po krętych kulinarnych ścieżkach miasta, a po części par excellence, książką kucharską, w której znajdziecie przepisy, zaserwowane przez tych, którzy decydują o jego menu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas