Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. To szkodzi

Kawa to ulubiony napój wielu Polaków. Aromatyczny napar słynie z dużej zawartości kofeiny: poprawia koncentrację i dodaje energii. Jak się okazuje, istnieją produkty, z którymi nie powinniśmy łączyć kawy, ponieważ to może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Na które produkty powinniśmy szczególnie uważać? Odpowiadamy!

Popijasz kawą te produkty? To może źle się skończyć!
Popijasz kawą te produkty? To może źle się skończyć! 123RF/PICSEL

Liczne badania dowiodły, że regularne picie kawy w rozsądnych ilościach jest zdrowe. W ziarnach kawy obecna jest nie tylko kofeina, ale także teofilina i teobromina, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i procesy myślowe. Ponadto kawa zawiera minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: magnes, fosfor, wapń oraz potas.

Warto jednak pamiętać, by nie łączyć kawy z niektórymi produktami.

Popijasz leki kawą? To może źle się skończyć!

Popijanie leków przeciwbólowych kawą może skończyć się tragicznie. Obecna w ziarnach kofeina zwiększa bowiem działanie leków, wychodząc w reakcję z kwasem acetylosalicylowym i aminofenazonem - popularnymi składnikami leków.

Niekontrolowane zwiększenie działania może prowadzić do wystąpienia efektów niepożądanych, między innymi dolegliwości żołądkowych, takich jak biegunka czy ostre bóle brzucha. Popijając leki kawą możemy podrażnić żołądek, a nawet uszkodzić wątrobę.

Nigdy nie popijaj leków kawą i herbatą. Osłabiają ich działanie!
Nigdy nie popijaj leków kawą i herbatą. Osłabiają ich działanie!123RF/PICSEL

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Nabiał

Wiele osób kawę pija kawę z mlekiem lub śmietanką. Jak się okazuje, ten nawyk niekorzystnie wpływa na zdrowie. Kawa zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z  obecnym w nabiale wapniem powoduje powstawanie szczawianów.

Nadmiar szczawianów w organizmie znacznie ogranicza wchłanianie cennych związków, takich jak wapń i magnez. To z kolei wpływa rozwój osteoporozy i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.

Alkohol i kawa to złe połączenie

Dlaczego kawy nie należy łączyć z alkoholem? Alkohol jest depresantem, który wpływając na ośrodkowy układ nerwowy, powoduje zmiany nastroju. Z kolei kofeina zaliczana jest do grupy stymulantów. Po połączeniu tych dwóch substancji nastrój i samopoczucie mogą gwałtownie ulec zmianie.

Kofeina zakłóca wchłanianie niektórych składników odżywczych
Kofeina zakłóca wchłanianie niektórych składników odżywczych123RF/PICSEL

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Czerwone mięso i warzywa strączkowe

Czerwone mięso to popularne źródło żelaza oraz cynku. Kofeina zakłóca wchłanianie niektórych składników odżywczych. W konsekwencji popijanie czerwonego mięsa kawą sprawia, że żelazo znacznie gorzej się wchłania. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku roślin strączkowych, takich jak: fasola, ciecierzyca, groch.

Zobacz również:

Alesandra Kurzak z córką w ,,Demakijażu" o relacjach rodzinnychPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas