Żywieniowe trendy na nowy rok

Sok z arbuza, jogurty warzywne czy wodorosty to przewidywane trendy spożywcze 2017. Jednym z głównych nurtów niezmiennie będzie zdrowa żywność i oszczędne zakupy, zmniejszające ilość wyrzucanego jedzenia.

Fotografowanie jedzenia najwyraźniej nie wychodzi z mody
Fotografowanie jedzenia najwyraźniej nie wychodzi z mody123RF/PICSEL

Spożywcze prognozy, to wynik raportu opracowanego przez sieć brytyjskich supermarketów Waitrose. Na podstawie analiz nawyków zakupowych Brytyjczyków wyłania się kilka ciekawych trendów spożywczych, które z pewnością obecne będą nie tylko w Wielkiej Brytanii

Jednym z ciekawszych trendów, jest nieustające zamiłowanie to tzw. "pornfood", czyli umieszczania w mediach społecznościowych zdjęć potraw. Jak wskazują eksperci każdego dnia Brytyjczycy publikują w mediach społecznościowych ok 130 tys. zdjęć jedzenia. Eksperci przyznają, że to fotograficzne zacięcie będzie miało swoje przełożenie na sposób i pieczołowitość przygotowywanych dań.

- Publikowanie zdjęć jedzenia w mediach społecznościowych, stało się formą wyrażania siebie, w taki sam sposób jak ubrania, które nosimy czy muzyka, której słuchamy. Jedzenie jest jedną z najgorętszych walut w mediach społecznościowych - przyznaje na łamach "Guardian" Rob Collins, dyrektor zarządzający Waitrose.

Jak wskazały badania, tendencją, która staje się coraz wyraźniejsza jest niemarnowanie jedzenia. Collins wyjaśnia, że coraz więcej osób robi zakupy dwa trzy razy w tygodniu. Co oznacza, że kupują mniej, a częściej, dzięki temu zmniejsza się ilość wyrzucanego jedzenia.

Analizując nawyki zakupowe Brytyjczyków przewiduje się, że najmocniejszym nurtem będzie ten, związany ze zdrową żywnością. Zdaniem Collinsa konsumenci porzucą liczenie kalorii, bo już w trakcie zakupów będą wybierać produkty zdrowsze, świeższe i naturalne. Zatem na stołach królować będą dobrze już znane nasiona, mąka kokosowa, wodorosty i dużo warzyw, popularność tych ostatnich wynika z rosnącego zainteresowania dietą roślinną.

Detalista przewiduje, że jednym z bestsellerów mogą być jogurty infuzowane warzywami, w skrócie mówiąc jogurty warzywne o smaku marchewkowym, buraczkowym, z dodatkiem słodkich ziemniaków czy pomidorów.

Sałatka capreseInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas