Reklama

Brytyjskie uwielbienie frytek

Pomimo dużej różnorodności produktów dostępnych w supermarketach i restauracyjnych jadłospisach, ogromna część brytyjskich posiłków nadal zawiera frytki.

Pomimo dużej różnorodności produktów dostępnych w supermarketach i restauracyjnych jadłospisach, ogromna część brytyjskich posiłków nadal zawiera frytki.

Według najnowszego badania Family Food Panel przeprowadzonego przez firmę Taylor Nelson Sofres (do której należy TNS OBOP), ryba z frytkami (fish&chips) jest wciąż jedną z najbardziej popularnych potraw na Wyspach Brytyjskich. W 2002 roku potrawa ta była spożywana w ramach 541 mln posiłków domowych, restauracyjnych i na wynos.

Brytyjska miłość do frytek powoduje, że ich spożycie jest dwukrotnie większe niż konsumpcja makaronu czy ryżu. W 2002 roku frytki znalazły się aż w 1,4 miliarda potraw. Porównując konsumpcję takich brytyjskich przysmaków jak kiełbaski, które stanowią około 6 procent wszystkich wieczornych posiłków, widać wyraźnie, że w najbliższym czasie dodatki w postaci frytek będą nadal stanowić kluczowy składnik brytyjskiej diety.

Reklama

Jednocześnie zwyczaje związane z robieniem zakupów podkreślają istniejący trend do nabywanie potraw, które są łatwe w przygotowywaniu. W związku z tym na rynku pojawia się coraz więcej nowych produktów tego typu. W 2002 roku na brytyjski rynek frytek i produktów ziemniaczanych zostało wprowadzonych 112 nowych linii produktów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: frytki | Wielka Brytania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama