Reklama

Carpaccio z maślaków

Carpaccio to włoski zimny przysmak z surowej polędwicy, przyjął się też wariant rybny, z łososia. Otóż można z powodzeniem przyrządzić na podobnej zasadzie surowe grzyby. Trudno sobie wyobrazić lepszą zakąskę pod kieliszek wódki w blasku zachodzącego lipcowego słońca.

Carpaccio to włoski zimny przysmak z surowej polędwicy, przyjął się też wariant rybny, z łososia. Otóż można z powodzeniem przyrządzić na podobnej zasadzie surowe grzyby. Trudno sobie wyobrazić lepszą zakąskę pod kieliszek wódki w blasku zachodzącego lipcowego słońca.

Składniki:

  • świeżo zebrane, jędrne maślaki, raczej małe i średnie

  • oliwa z oliwek

  • cytryna

  • sól

    Grzyby oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, wzdłuż nóżki i kapelusza (pionowo). Ułożyć je na talerzu w wachlarzyk, skropić cytryną i oliwą, posypać solą. Tak powinny postać pół godziny przed podaniem.

    Podobnie można przyrządzić prawdziwki, a nawet pieczarki, ale smak i konsystencja będą już zupełnie inne.

  • INTERIA.PL
    Dowiedz się więcej na temat: grzyby
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Strona główna INTERIA.PL
    Polecamy