Reklama

Dlaczego korek jest tak ważny dla szampana?

Korek wykorzystuje się w produkcji wina na skalę masową od połowy XVIII, kiedy do powszechnego użycia weszły szklane butelki. Zadecydowały o tym unikalne właściwości jakie posiada korek: •Elastyczność i sprężystość - ściśnięty korek charakteryzuje się wyjątkową zdolnością powrotu do pierwotnych kształtów po ustaniu ucisku, dzięki porowatej strukturze. Posiada średnio ok. 40 000 000 komórek wypełnionych gazem na cm3. Dlatego też po wciśnięciu do szyjki butelki doskonale dopasowuje się do niej, szczelnie ją wypełniając.

•Zdolności izolacyjne - struktura korka doskonale zabezpiecza zawartość butelki przed niekorzystnym wpływem otoczenia umożliwiając jednak "oddychanie", co jest konieczne dla długoletniego procesu przechowywania wina,

•Odporność na zmienne warunki atmosferyczne - korek utrzymuje swoje właściwości mimo upływu czasu,

Korki pozyskuje się z dębu korkowego, który rośnie na południu Francji oraz w innych regionach Morza Śródziemnego, szczególnie w Portugalii (Alentejo), która jest światowym centrum korkowego biznesu (rośnie tu 30proc. wszystkich drzew korkowych na świecie ! ), Hiszpanii (Estramadura, Katalonia) a także Algerii i Maroku. Po okorowaniu, jest suszony przez około trzy miesiące. Potem zanurzany jest we wrzątku przez około godzinę, następnie składowany w piwnicy przez około 1-2 miesięcy. Następnie kora jest cięta, szlifowana, zanurzana w kąpielach dezynfekujących, aby pozbyć się bakterii i grzybów. Po wysuszeniu korki są sortowane i klasyfikowane, a następnie gładzone. Korowanie drzew wykonywane jest mniej więcej co 9 lat. Dąb korkowy żyje średnio ok. 170-200 lat i jest korowany około 17 razy w ciągu swojego życia.

Reklama

Dawniej, gdy wszystkie szampany i wina musujące były przechowywane w piwnicy, koniecznością stała się ochrona korków wystających z butelki przed gryzoniami. Zaczęto wówczas owijać szyjki butelek. Dziś kapsuły na butelkach pełnią rolę dekoracyjną. Nie każdy szampan je posiada, co w niczym nie umniejsza jakości wina.

Przydatne informacje:

•wina musujące, w odróżnieniu od tradycyjnych, powinny być przechowywane w pozycji pionowej;

•najlepsze są świeże wina i nie warto ich przechowywać (za wyjątkiem szampanów);

•nie przechowuj wina musującego ani szampana w lodówce dłużej niż kilka dni. Zbyt niska temperatura sprawi, że stanie się mdłe, poza tym drgania lodówki źle wpływają na jego jakość;

•otwartą butelkę wina musującego można przechować w lodówce zamkniętą specjalnym korkiem lub domowym sposobem - z łyżeczką wsuniętą w szyjkę butelki.

•chociaż utarło się, że szampan pasuje do wszystkiego, nie podawaj wytrawnego wina musującego do deserów;

•spumante po włosku oznacza musujący, tym terminem przyjęło się określać wszystkie słodkie wina musujące pochodzące z regionu Asti we Włoszech;

•inne określenia na wino musujące to: sekt (niemieckie), sparkling (angielskie), vin mousseux lub crémants (francuskie);

•wino perliste, nazywane przez Włochów frizzante, jest winem lekko musującym; po przelaniu do kieliszka nie pieni się, lecz lekko musuje, jest orzeźwiające i lekko szczypie w język;

•na etykietach win musujących, a szczególnie szampanów, określenie poziomu słodyczy niezupełnie odpowiada naszym przyzwyczajeniom, np. extra dry to wino średnio wytrawne, a nie bardzo wytrawne, demi sec - mocno słodkie, szampan wytrawny określany jest jako brut.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy