Reklama

Kawior czy chrzan?

Poczciwy, swojski chrzan na wielkanocnym jajku od niedawna ma konkurenta - kawior. Taka luksusowa przekąska coraz częściej gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas przedświątecznych spotkań w firmach.

Ortodoksyjnie traktowany kawior powinien jednak znaleźć się nie na jajku lecz na lodzie i plasterkach z cytryny. Niezbędnym dodatkiem do kawioru jest pieczywo i wino.

Do kawioru czarnego najlepiej podać szampan, wytrawny lub półwytrawny, zaś do czerwonego - albo musujące wytrawne, albo lekkie białe wino. Kawior zawiera dużo sodu i sporo fosforu, ale poza tym jego wartość odżywcza jest niewielka.

Jest niestety bardzo kaloryczny - wartość odżywcza kawioru wynosi ok. 280 kalorii w 100 g czarnego, i niewiele mniej, bo 270 kalorii w 100 g czerwonego kawioru. Podstawowe odmiany kawioru to czarny, otrzymywany z ryb jesiotrowatych (dostępny w postaci kawioru ziarnistego lub prasowanego) i czerwony - z łososiowatych. Najcenniejszy czarny kawior to ten o jak największych i jak najjaśniejszych ziarnach. Natomiast czerwony kawior jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze. Tradycyjnie za największego producenta kawioru uchodzi Rosja, gdzie tamtejsi rybacy znają tajemnicę jego otrzymywania już od XII wieku.

Reklama

Wypróbuj:
Czarny i czerwony kawior Abba, produkowany ze szlachetnej atlantyckiej ryby lumpfish, słoiczek 50 g.

Przepisy na potrawy z kawiorem

Mozaika z kawioru i awokado

Przekroić 2 szt. awokado, usunąć pestki i wydrążyć miąższ. Połówki awokado pokroić w plasterki.Plasterki ułożyć na 4 małych talerzach, udekorować 8 łyżkami gęstej śmietany, czarnym kawiorem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Podawać z grzankami białego pieczywa.

Pieczone ziemniaki z kawiorem

Upiec w piekarniku 2 duże ziemniaki zawinięte w folie aluminiową. Wyłożyć na liść sałaty, naciąć wzdłuż. Nałożyć do środka po 2 łyżeczki gęstej śmietany, drobno posiekaną cebulkę oraz po jednej dużej łyżce czarnego kawioru. Udekorować koperkiem i plasterkiem cytryny. Podawać na ciepło.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarny | cytryny | awokado | chrzan | kawior
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy