Reklama

Legumina makowa - Sławek

250 g maku; 0,5 l mleka; 0,5 szklanki miodu; 5 łyżek śmietanki; 100 g migdałów; sok i skórka starta z połówki cytryny. Krem: 125 g masła; 170 g cukru; 0,25 l jogurtu naturalnego; 0,5 laski wanilii.

250 g maku; 0,5 l mleka; 0,5 szklanki miodu; 5 łyżek śmietanki; 100 g migdałów; sok i skórka starta z połówki cytryny. Krem: 125 g masła; 170 g cukru; 0,25 l jogurtu naturalnego; 0,5 laski wanilii.

Mak wypłukać kilkakrotnie w letniej wodzie. Zalać wrzątkiem i osączyć. Następnie zalać gorącym mlekiem i gotować powoli na słabym ogniu ok. 20 minut. Gdy ziarna dadzą się łatwo rozcierać w palcach, przełożyć mak na sito i odstawić na minimum 2 godziny, aż całkowicie odcieknie. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i grubo posiekać. Mak zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Wymieszać z roztopionym miodem, śmietanka, połową migdałów oraz sokiem i skórką startą z dokładnie umytej cytryny.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dolewać po łyżce jogurt (należy wyjąć go z lodówki godzinę przed dodaniem do kremu) stale ucierając. Gdy powstanie puszysta masa, dodać startą wanilię.

Reklama

W szklanej salaterce układać warstwami masę makową i krem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Posypać resztą migdałów.

Smacznego !!!!!!!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: krem | cytryny | MAK | sławek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy