Łosoś norweski marynowany

Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

- 4 filety z łososia norweskiego ze skórą, bez ości (ok. 200 g każdy);
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki miodu;
- 4 łyżki musztardy dijon;
- 2 posiekane ząbki czosnku; sól;
- 6 słodkich jabłek;
- 4 łyżki masła;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- liście świeżej mięty do dekoracji;
- 1 cytryna; 4 rajskie jabłka.

Przygotowanie:

Rybę umyć pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu zmieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny.



W powstałej marynacie obtoczyć rybę, przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki. Filety z łososia norweskiego przełożyć do naczynia do pieczenia, piec 12 minut w temperaturze 190 st. C, a następnie lekko posolić.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić na 8 części.
W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu 5 minut, a następnie wyjąć gałązki rozmarynu. Łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny oraz rajskimi jabłkami.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Zobacz też inne przepisy

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas