Reklama

Mazurek śmietankowy

Ciasto:250 g mąki; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 2 żółtka; 120 g cukru pudru; 0,25 łyżeczki soli. Białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały do dekoracji.

Ciasto:250 g mąki; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 2 żółtka; 120 g cukru pudru; 0,25 łyżeczki soli. Białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały do dekoracji.

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj szerokim nożem na piasek. Dodaj sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i zostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na małe kwadratowe mazurki. Ułóż na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmaruj białkiem, posyp obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 30 minut. Pokrój jeszcze gorący.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy