Najciekawsze przepisy na muffinki

Muffiny marchewkowo-marcepanowe

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 100 g masła,
- 200 g marchewki,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 100 g masy marcepanowej,
- 100 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g mielonych migdałów bez skórki,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 25 g siekanych pistacji,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- 12 marcepanowych marchewek

Przygotowanie:

Masło stopić. Marchewki drobno utrzeć, dodać sok z cytryny. Marcepan zetrzeć. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami. Dodawać kolejno mąkę, masło, marchewkę i marcepan, wyrobić na gładkie ciasto. Po dwie foremki papierowe wkładać do formy na 12 muffin. Nałożyć ciasto i piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 25-30 st. C.

Konfiturę morelową podgrzać i przetrzeć przez sito. Na każdej muffince zrobić kleksa z konfitury, posypać posiekanymi pistacjami i ułożyć marcepanową marchewkę.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje