Reklama

Reklama

Najciekawsze przepisy na muffinki

Tropikalne muffinki kokosowe

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 250 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 125 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki likieru kokosowego,
- 80 ml oleju,
- 15 g płatków kokosowych,
- 1 limonka,
- 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi (odłożyć łyżkę wiórków) i cukrem. Jajko roztrzepać z mlekiem, likierem kokosowym i olejem. Dodać mąkę, krótko wyrobić i rozdzielić ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C ok 20-25 minut.

Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Limonkę dobrze wymyć, ściąć nieco wiórków ze skórki, sok wycisnąć. Cukier puder wyrobić z 1-2 łyżkami soku z limonki na gęstą polewę. Muffinki wyjąć z formy, dekorować polewą, posypać, wiórkami ze skórki limonki i płatkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje