Najciekawsze przepisy na muffinki

Jabłkowo-orzechowe muffiny w czapeczkach z bezy

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 75 g orzechów laskowych,
- 2 małe jabłka,
- 250 g maki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 275 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 80 ml oleju,
- 3 białka

Przygotowanie:

Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Orzechy posiekać, jabłka utrzeć na grubej tarce.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 125 g cukru. Jajka roztrzepać z mlekiem, utartym jabłkiem i olejem. Dodać mąkę, krótko wyrobić. Odłożyć 1-2 łyżki orzechów, resztę wmieszać do ciasta. Ciasto rozdzielić do foremek, posypać pozostałymi orzechami Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 15minut.

Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać 150 g cukru. Dobrze ubitą pianę nałożyć do rękawa cukierniczego. Muffinki wyjąć z piekarnika, nałożyć czapeczki z piany i piec jeszcze 8-10 minut.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje