Reklama

Reklama

Pesach - żydowska "Wielkanoc"

Żydowska ostatnia wieczerza

14 Nisan w synagodze odbywa się uroczyste nabożeństwo, po którym rodziny udają się do domów, żeby spożyć wieczerzę sederową. Zamożne rodziny posiadają na tę okazję specjalny komplet naczyń i garnków do przygotowania wieczerzy paschalnej, ale nie jest to obowiązkowe.

Reklama

Ceremonię zaczyna ojciec rodziny odmawiając specjalne błogosławieństwo nad winem. Podczas kolacji takie błogosławieństwa odbywają się cztery razy. Każdy kielich nazywa się inaczej i odnosi się do obietnic Boga danych narodowi wybranemu (wyprowadzę, wyratuję, wybawię, wezmę). Zgodnie z tradycją, to podczas trzeciego błogosławieństwa Jezus Chrystus ustanowił ofiarę ze swojej krwi i ciała.

Zgodnie z micwą (przykazaniem) dotyczącą opowiadania o wyzwoleniu Izraelczyków z niewoli egipskiej, podczas wieczerzy najmłodsze dziecko zadaje pytania, mające owe opowieści sprowokować. Pytania brzmią: "Dlaczego w czasie wszystkich innych nocy możemy jeść chamec i macę, a tej nocy tylko macę?", "Dlaczego w czasie wszystkich innych nocy możemy jeść wszystkie warzywa, a tej nocy tylko gorzkie?", "Dlaczego w czasie wszystkich innych nocy nie zanurzamy jedzenia ani razu, a tej nocy zanurzamy dwa razy?" i "Dlaczego w czasie wszystkich innych nocy jemy siedząc lub wspierając się na boku, a tej nocy jemy tylko opierając się na boku?". Odpowiedzi na nie znajdują się w "Hagadzie na Pesach" i odnoszą się do wyjątkowości świątecznej nocy.

Jedzenie ma znaczenie

Podczas święta wyjątkowe są nie tylko błogosławieństwa i modlitwy, ale także potrawy. Jednym z najważniejszych elementów święta jest przygotowanie talerza sederowego. Wszystkie znajdujące się na nim potrawy (a jest ich sześć) mają swoje szczególne znaczenie.

Z prawej strony półmiska kładzie się zeroa czyli kawałek pieczonego mięsa z kością, które upamiętnia ofiarę z baranka złożoną przed wyjściem z Egiptu i której nie zjada się podczas wieczerzy. Po lewej stronie znajduje się bejca czyli gotowane na twardo jajko, symbolizujące życie. Na środku naczynia kładzie się mirror (gorzkie zioła) mające przypominać gorycz niewoli egipskiej. Na półmisku znajdują się także karpas (pietruszka, cykoria), symbolizujące nadzieję i charoset, słodką mieszankę orzechów i owoców, która przypomina kolorem glinę z której w niewoli żydzi wyrabiali cegły.

Pod sederowym półmiskiem znajdują się trzy placki specjalnie przygotowanej macy. Na początku jeden z jej kawałków, zwany afikomanem, ukrywa się przed dziećmi, które na pod koniec świątecznej kolacji szukają go w zamian z drobny upominek.

Jednym z gości wieczerzy jest sam prorok Eliasz, którego zaprasza się do stołu (na którym stoi specjalnie przygotowany dla niego kielich).

Starsi bracia w wierze

Uczta sederowa, obchodzona w święto Pesach, jest również ważnym momentem dla chrześcijan. To właśnie podczas tej wieczerzy Jezus Chrystus miał spotkać się ze swoimi uczniami po raz ostatni, opowiedzieć im o zdrajcy, który wyda go na śmierć i o ofierze, którą chrześcijanie powinni sprawować "na Jego pamiątkę".

Katarzyna Pruszkowska

-----

Podczas pisania artykułu korzystałam z książki " Święta i obyczaje żydowskie" Ninel Kameraz-Kos oraz strony internetowej Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Krakowie

Dowiedz się więcej na temat: chrystus | Jezus | Jezus Chrystus | nie żyje | żydzi | święto | święta | Wielkanoc

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje