Reklama

Sernik brzoskwiniowy

Ciasto: 3 szklanki mąki; kostka margaryny; łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek. Masa serowa: 0,5 kg dobrego, niekwaśnego twarogu; jajko; budyń śmietankowy; łyżeczka cukru waniliowego; 0,5 kostki masła. Puszka brzoskwiń; 5 białek; szklanka cukru pudru; łyżka mąki ziemniaczanej.

Ciasto: 3 szklanki mąki; kostka margaryny; łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek.
Masa serowa: 0,5 kg dobrego, niekwaśnego twarogu; jajko; budyń śmietankowy; łyżeczka cukru waniliowego; 0,5 kostki masła.
Puszka brzoskwiń; 5 białek; szklanka cukru pudru; łyżka mąki ziemniaczanej.

Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie posiekaj z margaryną na "piasek". Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na około godzinę.

Masa serowa: ser przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksuj na gładką masę. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serową. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułóż na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnij w górę. Na ciasto wyłóż ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posyp schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.

Reklama

Piec w temperaturze 200 st. C, około 40 minut. Po schłodzeniu pokrój na kwadraty.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama