Reklama

Sernik malinowy na zimno

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego; 25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone; 1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej); 1,5 szklanki śmietany kremówki; torebka cukru waniliowego; 10 dkg cukru; pół cytryny; 30 dkg biszkoptów.

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego; 25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone; 1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej); 1,5 szklanki śmietany kremówki; torebka cukru waniliowego; 10 dkg cukru; pół cytryny; 30 dkg biszkoptów.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (weź o połowę mniej wody niż podano na opakowaniu) i ostudź. Ser zmiel i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanką) na kremową masę. Maliny trzeba opłukać lub rozmrozić. Zmiksuj je i dodaj do masy serowej. Sok i skórkę startą z połówką cytryny wymieszaj z ostudzoną galaretką, następnie połącz z masą. Tortownicę wyłóż biszkoptami, przełóż do niej masę i wstaw do lodówki na 6 - 8 godzin. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i przybierz nią sernik tuż przed podaniem.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy