Reklama

Sokodieta

Gdy spada temperatura, zaczynamy jeść posiłki treściwsze, które jednak rzadko są pełnowartościowe. Rezultat to "głód jakościowy", czyli brak substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Soki dają nam to, co niezbędne do jego funkcjonowania, będąc jednocześnie smaczną przekąską w ciągu dnia.

Słowo "dieta" większości z nas kojarzy się z odchudzaniem. Tymczasem "dieta" nie oznacza wyłącznie nastawienia na zmniejszenie wagi ciała - to każdy tryb odżywiania, który ma na celu utrzymanie organizmu w zdrowiu i odpowiedniej formie. Od naszej diety zależy nasze zdrowie i samopoczucie - to zazwyczaj wynik tego, co zjadamy. Jeśli więc nie zadawala nas nasz wygląd, kiepsko się czujemy, powinniśmy uważnie przyjrzeć się temu, co jemy. Bardzo dużą uwagę w ostatnich czasach zwraca się na to, aby integralną częścią naszych codziennych posiłków były owoce i warzywa - znajdują się one na drugim miejscu aktualnej piramidy żywieniowej. Dietetycy podkreślają, że powinno się je spożywać nawet 5 razy dziennie, są one bowiem najcenniejszym źródłem witamin, związków mineralnych i substancji odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie pracować prawidłowo. Dostarczają nam ich w sposób naturalny, a wiec najzdrowszy z możliwych - spożywając duże ilości warzyw i owoców nie musimy się już więc ratować farmaceutykami ani wspomagać suplementami. Smacznym sposobem na zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki zdrowia jest regularne picie soków owocowych i warzywnych, najlepiej jak najświeższych i najmniej przetworzonych.

Reklama

Wypity sok jest przyswajany przez nasz organizm bardzo szybko - już po 30 minutach niemal w 100 procentach, podczas gdy przetrawienie zjedzonych świeżych warzyw i owoców trwa znacznie dłużej. Spożywając soki odciążamy więc układ trawienny, dając zarazem ciału możliwość przeprowadzenia "remontu" - oczyszczenia oraz odbudowania narządów i organów. Już po tygodniu regularnego spożywania soków można zauważyć pozytywne efekty - rumieniec na policzkach, ładniejszą cerę, lepsze samopoczucie, większą odporność na przeziębienia, sprawniejsze działanie układu pokarmowego. Picie soków zaleca się wszystkim - zarówno dla poprawy jak i utrzymania optymalnego stanu zdrowia - to niezbędny element profilaktyczny i terapeutyczny w leczeniu wielu chorób. To doskonałe uzupełnienie niedoborów witamin, skuteczny sposób na oczyszczenie i alkalizowanie organizmu. Szczególnie, gdy sięgamy po świeżo tłoczone soki, pasteryzowane, bez chemicznych dodatków.

Na co pomogą?

Sok Marchwiowy - reguluje procesy trawienia, wzmacnia włosy, zęby, paznokcie i regeneruje skórę. Pomaga w leczeniu nadczynności tarczycy, zapobiega powstawaniu nowotworów, działa korzystnie na serce oraz wątrobę, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływa na nasz wzrok.

Sok Pomidorowy - obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki i raka macicy, zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego, przeciwdziała zaparciom. Oczyszcza organizm z toksyn i regeneruje skórę, działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek.

Sok Jabłkowy - dzięki zawartości polifenoli, silnych przeciwutleniaczy, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym powstawaniu nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Trzeba jednak pamiętać, że te właściwości ma jedynie sok naturalnie mętny, bogaty również w błonnik, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Sok Aroniowy - wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, opóźnia proces starzenia, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza apetyt, stabilizuje poziom cukru oraz podbudowuje układ odpornościowy człowieka.

Sok Malinowy - ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed miażdżycą i zawałami serca, a także pomaga poprawić poziom czerwonych krwinek.

Sok Śliwkowy - ułatwia spalanie tłuszczu, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie, likwiduje zaparcia. Reguluje działanie układu mięśniowego i nerwowego, ma również właściwości uspakajające.

Sok Jeżynowy - neutralizuje działanie wolnych rodników, działa więc antynowotworowo i zapobiega starzeniu. Reguluje działanie przewodu pokarmowego, pomaga w leczeniu biegunek i mdłości, obniża poziom kwasów żołądkowych.

Sok Żurawinowy - ma działanie antybakteryjne, chroni przed infekcjami układu moczowego. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, czym zapobiega miażdżycy i chorobom serca, a wysoka zawartość przeciwutleniaczy nadaje mu właściwości antynowotworowe.

Sok Borówkowy - reguluje pracę układu pokarmowego, jest także naturalnym przeciwutleniaczem. Działa moczopędnie, antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: dieta | soki | organizm | sok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy