Reklama

Sos tatarski

2 ugotowane na twardo jajka;2 surowe żółtka; łyżeczka ostrej musztardy; 0,5 szklanki oleju; łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu; 2 - 3 korniszony; 5 - 6 marynowanych grzybków; kilka łyżeczek śmietany; sól; pieprz; cukier; sok z cytryny do smaku.

2 ugotowane na twardo jajka;2 surowe żółtka; łyżeczka ostrej musztardy; 0,5 szklanki oleju; łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu; 2 - 3 korniszony; 5 - 6 marynowanych grzybków; kilka łyżeczek śmietany; sól; pieprz; cukier; sok z cytryny do smaku.

Ugotowane jaja obierz, oddzielone od białek żółtka włóż do miski, rozetrzyj z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewaj po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodaj drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ogórki konserwowe lub kiszone), tarty chrzan, siekany szczypiorek. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama