Reklama

Sztufada

Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego i pieprzu, 2 listki laurowe.

Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól.
Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego i pieprzu, 2 listki laurowe.

Zagotuj marynatę. Mięso mocno wygnieć ręką, ułóż w kamiennym lub szklanym garnku, zalej przestudzoną marynatą, zostaw na 3 - 4 dni w chłodnym miejscu. Codziennie przewracaj na drugą stronę, aby się równo marynowało. Wyjęte z marynaty mięso opłucz, osusz ściereczką, natrzyj solą. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zrumień mięso ze wszystkich stron, posyp majerankiem, dodaj przyprawy korzenne, skrop wódką, podlej 2 - 3 łyżkami wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu. Często skrapiaj przecedzoną marynatą.

Sztufadę podawaj na zimno, pokrajaną w cienkie plastry, z korniszonami, marynowanymi grzybkami i ostrymi sosami.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy