Truskawki - do woli!
Rozpoczyna się sezon na jedne z najbardziej smacznych i zdrowych owoców - truskawki. Świeże owoce można jeść do woli, przypominając sobie o kaloriach dopiero przy bitej śmietanie z cukrem.
Wprawdzie i u nas świeże truskawki dostępne są w sprzedaży przez cały rok, ale te krajowe, dojrzewające pod gołym niebem, smakują chyba najlepiej. I jak pięknie pachną!
Dzięki truskawkom możemy sobie zafundować prawdziwą kurację wzmacniającą. Owoce te mają sporo witaminy C (10 dkg surowych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę) i B2, trochę B1, A, E i K. Są bogate w składniki mineralne - zwłaszcza potas, wapń, magnez, żelazo, sód i fosfor. Działają odkwaszająco, a zawartość żelaza sprawia, że mają one właściwości krwiotwórcze i wzmacniające. Działają również oczyszczająco - moczopędnie i przeczyszczająco. Wzmacniają naturalną odporność organizmu. Napary z liści i kwiatów zaleca się przy przeziębieniach.
Truskawki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm oraz chorym na wątrobę i nerki. Bez obawy mogą je też jeść cukrzycy. Umiar muszą zachować alergicy.
Truskawki są niskokaloryczne. 100 gramów tych owoców zawiera tylko 27 kalorii.
Nasza uroda także może mieć pożytek z truskawek. Owoce te stosuje się do wybielania plam na skórze i piegów. Maseczka ze świeżych truskawek działa na cerę odżywczo i odświeżająco.